Logo small

Izleti

Skadar Lake

Najveće jezero južne Evrope i Balkanskog poluostrva, 370km2 (2/3 u Crnoj Gori, a 1/3 u Albaniji)

U Skadarsko jezero se uliva rijeka Morača,sa svojim mnogim podvodnim izvorima,površina jezera mijenja se u zavisnosti od godišnjeg doba od 370km2 u toku ljeta,do 530km2 u zimi. Njegova rasprostranjenost je u prosjeku: 44km dugo,10km široko,kao i oko 8m duboko,isto tako sa svojom najdubljom tačkom u izvoru,i u više nego 60m dubine ispod nivoa mora,pojava poznata kao kriptodepresija. Skadarsko jezero je stanište za odmor kao i leglo ptica selica koje dolaze iz sjeverne Evrope. Ptice ovdje provode zimu na jezeru,ili u proljeće,stanište na jezeru koriste kao odmor za dalji let. Skadarsko jezero je čudo prirode koje još uvijek čeka da tek bude otkriveno. Ogromno slatkovodno jezero koje se pruža izmedju Crne Gore i Albanije,obavijeno je kraškim planinama i vlažnim područjem. Ovo je istovremeno i domovina mnogobrojnih vrsta životinja(npr. više od 260 vrsta ptica),tradicionalna ribarska sela,manastiri na ostrvima,i netaknute plaže. Ljeti je Skadarsko jezero prekriveno lokvanjima. Zimi,kada jezero naraste oko 100km2,ovdje se naseljava štuka,grgeč,pastrmka i šaran a procjenjuje se i do 50.000 ptica,koje ovdje provode zimu. U Skadarskom jezeru zivi vise od 30 vrsta ribe,kao npr. pastrmka,šaran,što je ujedno i lokalni specijalitet ovog prostora. Riba se ovdje dnevno lovi,prodaje,sprema i može se jesti.


Lovćen

Nacionalni park Lovćen se nalazi na jugozapadu Crne Gore, a izmedju gradova Kotora, Cetinja i Budve. On ostavlja utisak na posjetioca ne samo kroz njegov spektakularan brdovit predio, već isto tako kulturno-istorijskim spomenicima, kao i predivnom panoramom, od koje zastaje dah. Do parkirališta vodi 461 stepenica koje prave put do najvisočije smještene kapele na svijetu, kapele slavnog i poznatog pjesnika i vladike, Petra II Petrovića Njegoša, koji je sebe imenovao kao “ Njegoš ” Najvisočiji vrh ovog nacionalnog parka je Štirovnik, dostiže visinu od 1.749m. Po ovom “Crnom brdu” dobila je “Crna Gora-Montenegro” svoje ime.

Lovcen
Lovcen
Lovcen

Kotor

Kotor privlači svojom ljepotom i istorijskom gradjom svojih spomenika najveći broj posjetilaca. Gradske zidine duge 4.5km ,čija visina doseže do 20m,male ugaone uličice,crkve i palate su dale udio u tome da je grad Kotor proglašen i primljen u UNESCO svjetsku baštinu kulture i prirode. Stari grad u cjelosti je okružen gradskim zidinama i takođe ga čine ugaone uličice i građevine između dvanaestog i trinaestog stoljeća, kada su iste u tom vremenskom periodu i nastale. Kotor je okružen sa svoje tri strane vodom, Bokokotorskim zalivom, zatim sa oko 2000 metara visokog lanca planine Orjen, kao i planine Lovćen. Ako želite biti nagrađeni da sa malo pokreta uživate gledajući na predivan pogled na grad Kotor,preporučuje se staza kroz ruševine do crkve San Đovani. Morate isplanirati u ovom slučaju oko 2 h pješačenja za ovaj poduhvat jer na tom putu imate stepenice. Od crkve Sv. Marije je put označen strelicama,putokazom.

kotor
kotor
kotor

Rijeka Crnojevića

Sjeverozapadni dio i završetak Skadarskog jezera vodi do Rijeke Crnojevića, putem u obliku zmije, a završava se u blizini prelijepog seoceta sa istim ovim imenom, Rijeka Crnojevića. Putovanje uzduž Skadarskog jezera i rijeke nudi nezaboravne poglede na okolinu. Glavno obilježje ovog seoceta je kameni most u obliku luka, prikazan na slici, a koga je sagradio 1853. godine princ Danilo. Neočekivano, ovdje ćete pronaći jedan od najboljih restorana u Crnoj Gori, restoran “Stari Most”. Ovdje su specijaliteti kuće riba, prije svega, jegulja, pastrmka i šaran. Za vrijeme sezone, ovdje se u tokom sezone, u ponudi mogu naći vožnje čamcem na ovoj rijeci. Ovo mjesto je i odredište dvočasovne šetnje – pješačenja.


Shkodra (Albania)

Skadar, grad star preko 4.000 godina, nalazi se u sjevernoj Albaniji i bio je dugo vremena najveći grad ove države koji je imao veoma bogatu istoriju: Rimljani, Srbi, Latini, Turci i Austrijanci, odredili su sudbinu ovog grada. U poslednje vrijeme zapao je on, za jedan izvjesni kratki period, u san poput bajke “ Trnova ružica”. Danas ovo nije grad koji će odmah na tacni da Vam pruži sva obavještenja i informacije o oblasti sjeverne Albanije, već će učiniti da sav ovaj prostor i mjesta budu vrijedna posjete. U poređenju sa ostalim gradovima u Albaniji radi se o veoma mirnom gradu. Miran život bez velike žurbe, čini da pored mnogobrojnih istorijskih gradova, Skadar bude baš privlačan za posjetu.


Dubrovnik (Croatia)

Grad se nalazi na samom jugu Jadrana, hrvatske obale jadranskog primorja i grad Dubrovnik je od Ulcinja udaljen svega 180km. Ovaj srednjevjekovni grad je sa svojim istorijskim centrom sigurno najpoznatija destinacija Hrvatske u svijetu i jedna je od najpoznatijih na Sredozemlju. Dubrovnik posjeduje luku, mnogobrojne muzeje i istovremeno je i glavni grad regiona Dubrovnika i Neretve. Broj stanovnika iznosi oko 44.000. Prijemom na listu svjetske baštine UNESCO-a 1979. godine naglašava se njegova osobenost i čini, da ga svaki putnik, koga interesuje kultura, mora posjetiti. Istorijski grad-tvrđava sagrađen je od XIII-XVI vijeka. A njegov toranj na tvrđavi, po imenu Bokra, postao je svjetski poznat simbol za Dubrovnik.

Dubrovnik
Dubrovnik

Durmitor

Planina Durmitor jenacionalni park i pripada ekološkoj UNESCO svjetskoj baštini. Tačno 50 vrhova koji su preko 2000 metara visoki i tačno 20 jezera, kanjon Tare i nekoliko hiljada izvora se ovdje mogu pronaći. Planine masiva Durmitor čine oko 40.000 ha koje su 1978. godine proglašene za nacionalni park i ovdje se nudi sve ono što svakog ljubitelja prirode čini da srce brže kuca: duboki kanjoni, visoka brda, glečerska jezera i skoro neiscrpna flora i fauna. U nacionalnom parku Durmitor ćete naći 60km označen put za šetnju i pješačenje, odredište za mnoge lake ali i zahtjevne šetnje, gdje Vam Crno jezero stoji kao izbor.

Durmitor
Durmitor

Tara River Canyon

Ovaj kanjon je najveći kanjon u Evropi i u svijetu se nalazi na drugom mjestu, odmah iza Velikog kanjona u Koloradu. Pripada UNESCO-voj svjetskoj baštini i zasigurno je doprinio da planine Durmitora, čiji je inače dio, budu proglašene nacionalnim parkom. Rijeka Tara ima ukupnu dužinu od oko 140 kilometara, a obrazuje površinu od dobrih 80 kilometara sa klisurom od koje zastaje dah, Klisura je nastala ispiranjem krečnjaka kroz rečnu vodu. Most na rijeci Tari je jedna od rijetkih mogućnosti sa koji se može posmatrati tok same rijeke kroz kajnon, dok su nasipi i bočne strane veoma nepristupačne tako da je veoma teško ići duž samog kanjona. Rafting na rijeci Tari zasigurno pripada jednom od najuzbudljivijih izleta, koji su mogući u Crnoj Gori. Rafting tura pruža kako čamcima – gumenjacima, tako i vožnju splavom kako je to i nekada bilo, ali i ponudu vožnje kajakom. U svakom slučaju rijekom Tarom se ne može splavariti kompletnim njenim tokom, jer je u pojedinim djelovima to izuzetno opasno, ali i uzbudljivo. Takođe, rafting tura na Tari nije moguća u svim godišnjim dobima. Ljeti je nivo rijeke nizak, a brzina rijeke je slaba, da bi se rafting ture na ovim dionicama ture mogle izvesti. Rafting ture važe za sigurne i bezbjedne, kako i samim čamcima, tako i splavovima koji su se, kao nekada davno, upotrebljavali.


Biogradska Gora

Nacionalni park Biogradska gora nalazi se na istoku Crne Gore i obuhvata površinu od oko 60 km2 i može se pohvaliti sa mnogobrojnim biljnim i životinjskim svijetom kao i spektakularnim predjelima koji predstavljaju vrhunac ljepote prirode. Njen pejzaž čine prastare prašume, planinski potočići koji žubore, oko 2000 metara visoka brda, cvijetne livade i ledena glacijalna jezera. Nacionalni park Biogradska gora nalazi se u srcu Crne Gore i crnogorskog planinskog vijenca Bjelasica gdje je nevjerovatni biodiverzitet ovog prostora kao jedan od poslednjih pravih prašuma Evrope.

Biogradska Gora
Biogradska Gora

Logo Footer

Hotel Montefila

Bulevar Teuta 85360 Ulcinj / Djerane 8
montefila@web.de
Tel & Fax: +382(0)30407024 / Mobile: +382(0)69031474


  • English (en)
  • Deutsch (de)
  • Crnogorski (me)
  • Shqip (sq)