Logo small

Ulcinj


Ulcinj je najjužniji grad u Crnoj Gori i nalazi se na Jadranu i blizini granice sa Albanijom. Ulcinj ima stari grad koga obavezno treba posjetiti, a neposredno u blizini nalazi se Mala pješčana plaza. Sliku grada obilježava osmanlijska prošlost, mnogoborjne džamije i crkve-džamije kao i džamija Namazgjahu, kao i mnogobrojne džamije po cijelom gradu. Turistički gledano Ulcinj je dobro uređen grad. Van grada počinje Velika plaža koja se graniči sa albanskom granicom i koja se proteže u dužini od 13 km. Ovo je čini najdužom pješčanom plažom na istočnoj obali Jadrana. Ovom području takođe pripada FKK naselje na ostrvu Ada (nudističko naselje) i nalazi se na ušću rijeke Bojane.

Velika Plaža


Velika plaža je prirodni fenomen neobične ljepote. Nalazi se 2 kilometra udaljeno od Hotela i ima dužinu od oko 13 kilometara sa prosječnom širinom od 60 metara. Stanovnici Ulcinja je nazivaju još i plažom – Copacabana.

Mala Plaža


Mala plaža je duga 600 metara i u prosjeku je široka 25 metara. Polukružnog je oblika i nalazi se neposredno ispod zidina Starog grada.Ljeti se šetalište pored plaže, gdje ima puno restorana i barova, pretvara u glavno stjecište i mjesto boravka gostiju i stanovnika Ulcinja.

Stjenovite plaže


Nedaleko od Male plaže nalaze se mali stjenoviti zalivi u obliku terasa. Ispod stijena nalazi se sakrivena i zaklonjena poznata plaža za ženem takođe nazvana Ženska plaza. Ova plaza je dozvoljena samo za žene. Ovdje izvire sumpor, odnosno tzv. sumporni izvor, koji bi trebalo da podstiče plodnost žena.

Valdanos


Zaliv u obliku potkovice – Valdanos, udaljen je 5 kilometara od Ulcinja. Plažu čini šljunak, šljunkovito kamenje, koji su veličine 1 – 20 cm. Valdanos je dugačak 600 metara i u prosjeku 20 metara širok.Dolina Valdanosa je obrasla najstarijim drvećem masline. Prosječna starost maslinovog drveta je preko 300 godina, a poneka stable potiču još iz vremena starih Grka ( V vijek naše ere). Ulcinjski maslinjaci su sa svojim brojem od 74.000 stabala na drugom mjestu na Jadranu.

ADA Bojana


Ada Bojana je nudističko naselje (FKK) i nalazi se na samom kraju Velike plaže, a do koje možete doći preko mosta na rijeci Bojani. Ada je smeštena na prekrasnom mjestu između dijela rijeke ne tako velike dubine i dijela rijeke Bojane na samoj granici sa Albanijom. Samo ostrvo ima nešto oko 600 ha. I dalje idući ostrvom, ocrtava se i pokazuje neobična ljepota netaknute prirode Zahvaljujući njenom izolovanom položaju i jedinstvenom ekosistemu, Ada Bojana nije samo omiljena destinacija za sve putnike, koji žele da imaju svoju privatnost, već je istovremeno i pravi raj za one koji žele da uživaju u visoko kvalitetnoj rječnoj i morskoj ribi, kao i plodovima mora.Restorani na Adi Bojani su poznati po svježoj ribi koju nude, kao i čuvenoj crnogorskoj kuhinji.

Solana Ulcinj


Okolina i bazen solane, koji pripada delti rijeke Bojane, iznosi 1500 ha, što je čini jednom od najvećih solana na Sredozemlju. Mjesto,na istočnoj obali Jadrana, gdje se nekada vadila i dobijala so, je u obliku lagune, i jedno je od danas najvažnijih mjesta i staništa ptica selica, leglo i područje gdje ptice selice provedu zimu. Posmatrači ptica dolaze u Ulcinj, potpuno na svoj sopstveni račun: mnogo godina unazad odmara se ovdje oko 200 čaplji, 100 dalmatinskih pelikana, i to istovremeno. Ptica soko, kao i morski jastreb, ptica osičar, orao crna munja, sivi soko i mnoge druge vrste ptica, koje su karakteristične samo za ovo područije, ovdje su, na ulcinjskoj solani redovni gosti.

Logo Footer

Hotel Montefila

Bulevar Teuta 85360 Ulcinj / Djerane 8
montefila@web.de
Tel & Fax: +382(0)30407024 / Mobile: +382(0)69031474


  • English (en)
  • Deutsch (de)
  • Crnogorski (me)
  • Shqip (sq)