Logo small

Ekskursionet

Skadar Lake

Liqeni më i madh në Evropen Jugore dhe në Gadishullin e Ballkanit 370 km² (2/3 në Mal të Zi, 1/3 në Shqipëri)

Liqeni i Shkodres ushqehet me uje nga lumi Moraça dhe burimet e ndryshme. Siperfaqa e tij ndryshohet me stinet e vitit prej 370 km2 ne vere deri ne 530 km2 ne dimer. Madhesia e tij mesatarisht eshte: 44 km i gjate dhe 10 km i gjere dhe peraf. 8 m i thelle,edhe pse pika e tij me e thelle eshte nje burim ne rreze ne me teper se 60 m thellesi( nen nivelin detror). Liqeni i Shkodres eshte vendpushim dhe vend per klloçitje per shpeze nga Eurpoa veriore. Ato kalojn dimerin pran liqenit dhe e shfrytezojn ate ne pranever ne shtegtimin e tyre si vendpushim. Liqeni I Shkodres eshte nje mrekulli natyrore, I cili akoma pret ne zbulimin e tij. Nje liqen gjigant me uje te embel I cili shtrihet ndermjet Malit te Zi dhe Shqiperis i rrethuar me zonat karstike dramatike dhe zona moçalike. Vendelindje e llojeve te panumerta te kafsheve( psh me teper se 260 lloj te shpezeve), katundeve tradicionale te peshkatareve,manastireve ne ishull dhe plazheve te paprekura. Ne vere liqenin e Shkodres e mbulojn trendafilat.Ne dimer kur liqeni shtohet rreth 100km2 shoqerohen me mlysh ,sharmak,trofte dhe krap rreth 50.000 shpez qe ketu e kalojn dimerin. Ne Liqen te Shkodres jetojn me teper se 30 lloje te peshkut, psh frofta, krapi dhe specialiteti lokal: krapi. Ato te gjithe munden çdo dite te peshkohen, te blehen ,te pergaditen dhe te hahen.


Lovćen

Parku nacional shtrihet ne jugperendim te Malit te Zi ndermjet Kotorit ,Cetines dhe Budves. Ai mahnit jo vetem me panoramen malore spektakulare, por ofron edhe nje permendore kulturohistorike me nje shiqim panoramik tejet mbreslenes. 461 shkalle shpiejn nga vendparkimi deri tek vorri tempull me se larti i vendosur ne bote i princpoetit te famshem Petrit te II-te, i cili ia dha vedit nofken „Njegosh“. Maja me e lart e parkut nacional, Shtirovnik arrin nje lartesi prej 1749 m. Nga ky „mal i zi“ e merr Mali i Zi emrin e vet.

Lovcen
Lovcen
Lovcen

Kotor

Kotori me bukurinë e tij dhe me ndërtesat qe mbartin histori, tërheq vizitorët më te shumte të Malit të Zi. Muri i qytetit 4,5 km i gjatë, që arrin një lartësi prej 20 m, rrugët dredha-dredha, kishat dhe pallatet, kontribuat që Kotor te hyrje në UNESCO. Qyteti i jetër që ndodhet në brednësi te murit te qytetit ështe i dominuar nga rrugët dredha-dredha dhe ndërtimet nga shequlli 12 – 20. Kotori ështe i rrethuar në 3 anë me ujë, gjiri i Kotorrit ështe i rreshuar me zinxhiret malore të Orjenit dhe Llovqenit të gjath rreth 2000 m. Nëse dëshironi pak lëvizije dhe të shpërbleheni me një pamje të mrekullueshme mbë Kotorr, rekomandohet rruga per në ruinat e fortrës San Giovanni. Duhet të planifikoni rreth 2 orë ecje vajtje – ardhje, dhe të ngjisni shumë shkalla. Nga kisha e Maries është rruga e sinjalizuar.

kotor
kotor
kotor

Rijeka Crnojevića

Fundi veriperendimorë i liqenit të Shkodrës vazhdon ne vijat gjarpërore të ” Rijeka Crnojeviq” dhe përfundon në afërsi të një fshati të bukur me të njëjtin emër.Udhëtimi përgjat liqenit dhe lumit ofron pamje të paharrueshme.Monumenti kryesor i fshatit është ura gurore fotogjenike prej Princ Danillos e ndërtuar në vitin 1853.Pa pritur gjindet një nga restorantet më të mirë në Mal të Zi i quajtur “Stari Most”.Peshk,para se të gjithash ngjalë,troftë dhe krap janë specialietet e shtëpisë gjatë sezonit ofrohen udhëtime me anije nëpër lum.Vendi është edhe pikënisje e një shetitje prej rreth 2 orësh.


Shkodra (Albania)

Shkodra,një qytet i vjetër rreth 4000 vite në Shqipërinë veriore,ka qenë për një kohë të gjatë qyteti më i madh në vend me një histori lëvizëse:Romake,Serbe,Venecinë,Turke dhe Austriake kanë përcaktuar fatin e saj.Në kohën e fundit ka rënë për një kohë në një gjumë të ” bukuroshës së fjetur”.Por sot qyteti nuk është vetëm trampolinë për hetimet në mallet e Shqipërisë veriore,por qytet i zbukuruar dhe i vlefshëm për një vizitë. Në krahasim me qytetet tjera,është ende mjaft i qetë.Jeta e qetë pa shumë ngutje dhe nxitim-pranë qyteteve të shumtë historike e bëjnë bukurinë e Shkodrës.


Dubrovnik (Croatia)

Qyteti i Dubrovnikut gjindet në skajin jugor të bregdetit adriatik,dhe është i larguar 180 km nga Ulqini.Ky qytet mesjetar,me një qendër historike është destinacioni më i njohur i kroacisë.Dubrovniku posedon një liman,muzeume të shumta,një universitet dhe njëkohsisht është kryeqyteti i regjionit Dubrovnik-Nertetva.Qyteti ka rreth 44.000 banorë.Me të hyrë në UNESCO,në vitin 1979,me një bukuri të jashtzakonshme,obligon shumë turistë që ti bëjnë një vizitë.Murinjët historik të qytetit janë ndërtuar në shekullin 13 dhe 16 dhe Bokra tashmë është një simbol i Dubrovnikut.

Dubrovnik
Dubrovnik

Durmitor

Mali i Durmitorit është një park kombëtar dhe i takon trashigimisë botërore dhe ekologjike të UNESCO-s. Këtu gjenden rreth 50 maje të larta mbi 2000 metra,20 liqenj,kanjon i i Tarës dhe qindra burime.Mali i Durmitorit me 40.000 hektar,ështe shpallur në vitin 1978 si park kombëtar dhe ofron gjithë ato se për çfarë rrehë zemra e dashamirësve të natyrës:humnera të thella,male të larta,liqenj akullnajorë si dhe një florë dhe faunë shumë të pasur.Në malin kombëtar të Durmitorit gjenden 60 km rrugë për shetitje malore të shënuara me shenja udhëzuese,si dhe liqeni i Zi i cili ofron shëtitje më pak dhe më shumë pretenduese.

Durmitor
Durmitor

Tara River Canyon

Ky kanjon është kanjoni më i madhë në Evropë dhe në mbarë botën është i njohur si kanjoni i dytë per nga madhësia,mbas kanjonit Grand Kanyon.Ky kanjon i takon trashigimisë kulturore të UNESCO-s dhe njëkohsisht ka dhënë kontributin e saj,që mali i Durmitorit,pjesa e të cilit aj është,të shpallet si park kombëtar.Lumi Tara ka një gjatësi prej 140 km,prej të cilit 80 km e përbëjn kanjonin Tara.Ura e Tarës ofron mundësin të shihet rrjedhja e tij. Raftingu në Tara është ndër shetitjet më tërheqëse që ofron Mali i Zi.Raftingu mund të ofrohet si me bark gome,ashtu edhe me trap siç qe në të kaluaren një Kajak. Në disa pjesë,Tara është e rrezikshme për lundrim.Raftingu nuk përfërohet në të gjitha stinët e vitit.Në verë niveli i ujit është i ultë si dhe shpejtësia rrjedhjes së ujit është e mjaftueshme,gjë që turistavemund ti ofrohet,mundësia për një lundrim.Raftingu nëpër Tarë vlenë si një lundrim i sigurt,të sigurta poashtu janë edhe mjetet lundruese nëpër të.


Biogradska Gora

Parku kombëtar “Biogradska gora” gjendet në lindje të Malit të Zi,dhe ka një sipërfaqe rreth 60km2 dhe mund të lëvdrohet me një florë dhe faunë shumë të pasur që përfaqsojnë kulmin e bukurisë natyrore.Peisazhin e saj e bëjnë pyjet e lashta,lumejt e shpejtë malor rreth 2000m male të larta,livadhet alpine dhe liqenet akullnajore.Ky park kombëtar është i vendosur në zemër të Malit të Zi,vargmalet malazeze Bjelasica të cilat përmbajnë një divizitet të pabesueshëm i cili gjithashtu është njëri ndër më të fundit prej pyjeve të pa shkelura në Evropë.

Biogradska Gora
Biogradska Gora

Logo Footer

Hotel Montefila

Bulevar Teuta 85360 Ulcinj / Djerane 8
montefila@web.de
Tel & Fax: +382(0)30407024 / Mobile: +382(0)69031474


  • English (en)
  • Deutsch (de)
  • Crnogorski (me)
  • Shqip (sq)